Kostymtävling
Godiskantaten: en grönare opera för barn
Vi letar efter bästa kostymförslag för kvinliga huvudrollen av vår nya barnopera "Godiskantate" efter J.S.Bachs "Kaffekanktate". Hela produktionen ska stå i hållbarhetens tecken.
Tävlingen genomförs med stöd av Norheds Stiftelsen.
Fakta
Under hösten 2022 tar vi emot förslag för kostymutformning från hela Sverige. En utvald lokal jury kommer sedan bedöma förslagen utifrån genomförbarhet, konstnärligt värde och ekologisk hållbarhet.
Det kommer läggas står vikt på det ekologiska fotavtrycket och förslag med fokus på återvinning ses gärna.
Deadline: 1a december 2022
Förslag skickas till info@minopera.se
Besked angående juryns val kan förväntas efter årsskiftet.
1:a pris: 50.000,- för förslaget som vinner. Kostymören som väljs ut ska sedan under vår 2023 tillverka klänningen i samråd med regissören (ingen ytterligare ersättning betalas).
Genomförandet
Höst 2022: Skicka in ditt förslag.
Början på 2023: Nu kan du förvänta dig ett svar från juryn.
Vår 2023: Om ditt förslag valdes ut har du tid till 1a maj 2023 att tillverka kostymen i smaråd med regissören som gör eventuella justeringar i samråd med dig.
Bakgrundsinformation
Om produktionen
Utgående från Bachs musik och 'Kaffekanatatan' ska ett nytt verk för barn skapas som tar upp aktuella ämnen av vår tid som överproduktion, överkonsumtion och relationer mellan barn och vuxna i allmänhet och relationen mellan förälder och barnet i synnerhet.
Hur är det att vara barn i en värld där man redan har tillgång till ett överflöd? Hur är det att vara förälder till ett barn som redan har allt? För överklassen fanns detta tema redan under Bachs tid och Kaffekantatan är ju ett exempel på vilka problem som kan uppstå genom modern konsumtion och dess förändring över tid. Dagens samhälle och dagens barn har liknande problem även när det handlar om andra produkter som står i fokus. Godis, dataspel, leksaker listan är lång. 'Godiskantatan' ska belysa dessa problem och öka förståelsen för varandras världar.
Kostymerna
Kostymerna kommer att återspegla ämnet överkonsumtion och hållbarhet- därför vill vi att materialet till kostymen är av återvunnet material.
Lischen som är huvudrollen spelas av en vuxen person (sopran, ca.160-170cm, klädstorlek 36-38, långt hår) men ska genom skådespel och kostym ändå identifieras av publiken som ett barn. Vi har inte bestämt en epok för "Godiskantaten". Regissören, Annika Liljenroth menar:"Den kan ju ändå andas lite barock- utifrån överflöde som är ett utav huvudsujetn vi bearbetar i pjäsen."
Scendekoren kommer att tillverkas av Björn Skallström, konstnär från Jönköping. Även scendekoren kommer tillverkas av återvinningsmaterial alt. vara återvinningsbar.
Operan utspelas i Lieschens barnkammare på Lieschens födelsedag. Det kommer att finnas flera presentförpackningar på scenen som delvis eventuellt även kommer vara del av scendekoren.
Resterande roller/färgkoncept
I pjäsen förekommer även 2 andra karaktärer. Deras kostymer kommer att tas från Minoperas kostymförråd.- Matchande till vinnande förslaget. Båda karaktärerna är vuxna rollkaraktärer. Regissören ser i nuläget båda i mörka, rätt så enkla rockar. Lieschens kostym ska stå för sig själv och vara i tydlig kontrast till resterande kostymer.
Färgmässigt finns inga begränsningar men det ska ju passa till barntemat/tjejtemat. Tänk att det är hennes födelsedag.